Historie

Van oude dorpsbakkerij naar woonhuis van Familie Sturrus

BnB 't Ambacht - Boutique Hotel is gelegen op de hoek Kerkstraat-Hoogtstraat in het oude dorpscentrum van Hendrik-Ido-Ambacht. Het huis is oorspronkelijk gebouwd in 1907 als bakkerij van de familie van der Wilt en zoals destijds gebruikelijk woonden de bakker en zijn gezin er ook.

De oude bakkerij

De bakker was een van de vele kleine winkels in het dorp, naast het postkantoor, een schoenmaker en diverse andere winkels voor de dagelijkse behoeften.

Op 11 november in 1971 kocht de familie Sturrus het huis van de bakker.

Familie Sturrus

Tot die tijd woonde het gezin niet ver van de bakkerij op de eigen boerderij. Ze creëerden in de Hoogtstraat hun eigen thuis en bedrijf voor zichzelf en hun 3 kinderen. Ze openden een zuivelwinkel en verkochten hun waren huis-aan-huis in de aangrenzende straten. In weer en wind reden ze rond en brachten elke dag verse melk, eieren, kaas en vla naar de families.

Later kwam de antiekhandel erbij. In de woonkamer werden niet alleen meubels en sieraden verkocht, maar ook prachtige olielampen, die liefdevol door Willemina werden gerestaureerd, welke nu iedere kamer prachtig verlichten.

BnB 't Ambacht - Boutique Hotel

De kinderen groeiden op en gingen hun eigen weg. Jan, de oudste zoon, verhuisde naar Wenen in Oostenrijk. De wortels in Nederland waren jarenlang doorgesneden. Het leven bracht hem terug naar de plaats waar hij opgroeide.

De beslissing om het huis te behouden en te restaureren kwam als een verrassing voor zijn familie. Maar iedereen was en is enthousiast en het resultaat mag er wezen. Het huis is volledig gerenoveerd met veel oog voor detail.

Historisch karakter

Enkele details herinneren nog aan het oorspronkelijke gebruik van de bakkerij. In het winkeltje, gelegen op de hoek van de BnB, waant u zich terug in de tijd, met de originele kassa van de bakkerij, het broodrek, de vele decoratie en de tegelvloer van vroeger.

Jan en Nora hebben de verbinding met de bakkerij ook behouden in de andere kamers van de BnB. In de huiskamer staat nog de naam van de zoon van de bakker, A. van der Wilt, gegraveerd in de muur, de klok van de bakkerij in de keuken en het originele ovengewelf bekleedt het plafond van een van de badkamers.

In Weense sferen

In de decoratie van de BnB is ook een verbinding gelegd met het Gasthaus Waldtzeile, het succesvolle restaurant van Jan en Nora in Wenen. Zoals de authentieke Weense 'thonet' stoelen in de huiskamer, de theestellen en zelfs de krant uit Wenen.

Wij hopen dat u zich hier net zo op uw gemak voelt als wij en wensen u een prettig verblijf.

Familie Sturrus